UKONČENIE DRUHÉHO ROČNÍKA Ligy priateľov Bonifáca

24.05.2014 13:12

V sobotu 24.5.2014 sa uskutočnilo finále druhého ročníka Ligy priateľov Bonifaca. Samotný psík Bonifác tentoraz deti povzbudiť neprišiel, nakoľko sobota bola aj sobotou volebnou (do EU) a v škole bolo veľa ľudí. Finále malo aj atmosféru ako sa patrí. 30 hráčov v 7 štvorčlenných družstvách (2 družstva mali aj náhradníka, preto 30). Favoritmi boli družstvá ZŠ Liptovská Teplá A (Taliga, Likavec, Pažítka, Halička), ZŠ Zakamenné (Šustek, Dibdiak, Priechodský, Turoň) a LŠŠ Liptovský Mikuláš A (Janík, Janíková, Tomčík, Koreň). Túto trojicu doplnili ZŠ Sládkovičova Ružomberok (Holubčík, Chyla, Pavlák S., Pavlák D., náhradník Baláž S.), ZŠ Liptovská Teplá B (Hrbček, Mišiak, Šmatlava, Feketíková K.), ZŠ Liptovská Teplá C (Baran, Dzurňák, Buliak, Feketíková S.) a LŠŠ Liptovský Mikuláš B (Korčeková, Buda, Šutara T., Staroň, náhradník Šutara O.). Príjemnými prekvapeniami boli namä výsledky oslabeného družstva zo ZŠ Sládkovičova (Oliver Kelčík sa v ten istý deň zúčastnil semifinále šachvej GPX v Banskej Bystrici a neprišla nádej Katka Knapčíková) a B- družstva z Liptovskej Teplej. Finále malo takýto priebeh:

V prvom kole trošku prekvapivo porazil Ružomberok družstvo LŠS LM A 3:1, Zakamenné si poradilo s LŠS LM B 3:1 a L. Teplá B zdolala L. Teplú C 3,5:0,5.

V druhom kole pokračovali v dobrej hre ružomberčani a hráči zo Zakamenného (Ružomberok - L. Teplá A  2,5:1,5;  Zakamenné - L. Teplá B 4:0). Posledný zápas skončil podľa očakávania LŠS LM A - LŠS LM B 4:0.

Tretie kolo prekvapenia neprinieslo: LŠS LM B - L. Teplá A  1:3,  L. Teplá B - LŠS LM A  0:4,  L. Teplá C - Zakamenné 0:4.

Prekvapenia sa udiali v ďaľších kolách. V tom štvrtom zaváhal dovtedy dobre hrajúci Ružomberok s družstvom L. Tepla B - 2:2  a L. Teplá A prehrala s L. Teplá B 1,5:2,5. V tomto kole ešte vyhralo LŠS LM A na L. Teplá C   4:0.

Piate kolo dalo dokopy dve avizované milé prekvapenia L. Teplá B - Ružomberok  2:2,  Zakamenné si podelilo body s LŠS LM A - 2:2  a L. Teplá C prehrala s L. Teplou A  0:4.

Šieste kolo deklasovalo Zakamenné L. Teplú A  4:0, Ružomberok porazil L. Teplú C  3,5:0,5  a remíza sa zrodila v stretnutí LŠS LM B - L Teplá B  2:2.

A tak siedme kolo prinieslo finále nášho veľkého finále, keď na seba narazili v priebežnom poradí prvé družstvo (Zakamenné - 9 bodov) s druhým Ružomberkom (8 bodov). Bojovnosť a napätie bolo cítit. Ružomberčanom zaručovala len výhra prvé miesto v turnaji. Na prvej šachovnici odštartoval slabšie Matúš Holubčík. Stratil figúrku, odišla sústredenosť a popadali aj zvyšné kamene, ale súper (Adam Šustek) vo vidine bezproblémovej výhry náhle stavia Matúša do patu a priebežný stav bol 0,5-0,5.Zlú pozíciu nezáchranil na treťom stole Sebo Baláž a tak je stav 1,5-0,5 v prospech Zakamenného, ale na druhej šachovnici svojho súpera valcuje Tibor Chyla a na štvrtom majú hráči rovnaký počet pešiakov, obaja po dve veže a Domino Pavlák ešte strelca naviac. A tak netrpezlivo čakáme či sa týmto dvom hráčom podarí otočiť skóre. Ale Dominik necháva strelca úplne zadarmo, stráca dvoch pešiakov a tvoriť sa mu nechce. Vymieňa veže a partiu prehráva. Po ňom Tibor Chyla končí svoju partiu remízou, keď jeho obrovskú materiálnu výhodu zastavuje padajúca zástavka. Zakamenné vyhráva 2,5:1,5 a zaslúžene sa stáva víťazom druhého ročníka podujatia. LŠS LM A remizuje s L. Teplou A   2:2  a L. Teplá C prehráva s LŠS LM B  0:4.

1. ZŠ ZAKAMENNÉ  11 bodov,  2. LŠS LM A   8 bodov,   3. ZŠ Sládkovičova   8 bodov.